Events
Sandra Posthumus
Fysiotherapeut, tinnitus-expert, auteur en uitgever van het boek Tinnitus I Er is iets aan te doen.
Lang geleden ging ik er zelf ook vanuit, dat tinnitus te maken had met defecte trilhaartjes, aangezien mijn eigen vader ooit plotseling eenzijdig doof was geworden (“sudden deafness”) en daarnaast tinnitus had gekregen. De trilhaartjestheorie begon voor mij aan het begin van deze eeuw te wankelen, toen mijn toenmalige buurvrouw in Duitsland vroeg, of ik haar met fysiotherapie voor tinnitus kon behandelen. Ze had er namelijk minder last van, als haar nek werd bewerkt door een manueeltherapeut. Vol ongeloof ben ik haar gaan behandelen met een vorm van manuele therapie en massage. Ik was dan ook zeer verbaasd, dat ze vervolgens lange tijd weinig last meer had van tinnitus. Jaren later kreeg ik zelf, in een stressvolle periode, sudden deafness en hoorde daarbij een heel harde piep. Door rustig oefeningen te doen met mijn nek en te ontspannen, trok de piep gelukkig na ongeveer een uur weer weg. De doofheid verdween na een dag of 2-3. Door deze ervaringen, was ik er van overtuigd, dat Tinnitus een relatie kon hebben met de nek en stress.
Met dit gegeven heb ik jarenlang niets gedaan, omdat je als fysiotherapeut geen mensen met een “oorprobleem” krijgt doorgestuurd. Daar kwam verandering in, toen ik vanaf 2008 in een Nederlandse praktijk kwam te werken en me steeds meer ging specialiseren in hoofd- en nekklachten. Uit interesse vroeg ik standaard aan mijn nekpatiënten, of ze naast nekklachten, ook last van oorsuizen hadden. Dit bleek verrassend vaak voor te komen. Degenen, die hiervoor bij een (KNO-)arts waren geweest, zeiden allemaal, dat ze er mee moesten leren leven, omdat je daar niets aan kon doen. Intussen verdween of verbeterde bij vrijwel iedereen de tinnitus, samen met de nekklachten.
Toen pas realiseerde ik me, hoe groot het probleem “tinnitus” eigenlijk was.
Door de vele positieve resultaten, vroeg ik me af, waarom het mij met fysiotherapie wel vaak lukte, om er iets aan te doen. Door mijn kennis vanuit de fysiotherapie, evenals mijn kennis van niet-reguliere geneeswijzen te gebruiken en me te verdiepen in hersenen, hersenzenuwen en hormonen, kreeg ik steeds meer aanknopingspunten over mogelijke oorzaken van tinnitus en wat de relatie met spieren kon zijn.
Door mijn interesse in tinnitus en wetende, dat er zo ontzettend veel mensen mee rondlopen, die niet beter weten dan dat er niets aan tinnitus te doen is, ben ik in 2016 een eigen praktijk fysiotherapie begonnen, met als specialisatie “Tinnitus”. Het “TinnitusConcept” was geboren. Meer dan 1100 mensen met tinnitus heb in mijn praktijk mogen ontvangen en ik ben steeds meer te weten gekomen over allerlei factoren, die van invloed kunnen zijn op tinnitus. In mijn praktijk lukt het vaak om de tinnitus qua ernst te verminderen, naar de achtergrond te laten verdwijnen of zelfs volledig te herstellen.
Mijn vermoedens heb ik de afgelopen jaren in de praktijk kunnen bevestigen. Tinnitus ontstaat vooral door (negatieve of positieve) stress, hoe je met stress omgaat en/of verhoogde spierspanning in de nek door bijvoorbeeld een ongeval of slechte houding. Ook heb ik ontdekt, dat tinnituspatiënten vaak overeenkomstige karaktereigenschappen hebben en over het algemeen fijne mensen zijn, om mee te werken.
"Mijn missie is het om Nederland wakker te schudden,
dat er werkelijk iets aan tinnitus te doen is."